Jumat, 06 September 2019

Hawk Network - Nesnelerin İnterneti ile Gelecek Çok Daha Güzel Olacak

Merhabalar değerli takipçilerim, internetin gelişim süreci sonucunda yeni teknolojiler hızla güçlenerek hayatımızı kaplamaya devam ediyor. Bunlardan son dönemde en gözde olanları blockchain dünyası ve nesnelerin interneti (IOT) çağımızda hızla gelişmekte. Geleceğe yabancı kalmamak veya yatırımlarınızı doğru yönlendirebilmeniz için teknolojiyi dikkatlice takip etmelisiniz. Takip edebilmeniz için sizlerle bu yeni teknolojiler üzerindeki gelişmeleri paylaşıyorum her gün sadece bir kaç dakikanızı yazılarımı okumaya ayırarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

nedir-bu-Nesnelerin-İnterneti.jpg

Nesnelerin İnterneti (IOT) Nedir ?
Dünyada elektronik olan her şeyi hatta açma kapatma düğmesi olan her şeyi hayal gücünüzün erişebileceği en uç noktada bir birine bağlayarak hayatınızı kolaylaştırmayı amaçlayan bir teknolojidir. Nesnelerin interneti sayesinde bir durakda beklerken durak size beklediğiniz otobüsün nerede olduğunu bildirebilir. Yapay zekayla desteklenmiş ve birbirine bağlı cihazlardan bahsediyoruz. Siz evinize gitmeden önce çamaşır makineniz sizin yerinize işleri halledebilir. Eve ulaştığınızda yemeğiniz istediğiniz sıcaklıkta ve çeşitte hazır olabilir. Önümüzdeki 10 yılda internete bağlı cihazların sayısının 100 milyara ulaşacağı ön görülüyor. Nesnelerin internetini kısaca özetlemek gerekirse temel olarak akılsız olan ve sadece belli komutlar verildiğinde çalışabilen tüm cihazlarınızı akıllı hale getirir ve yapay zeka desteği sayesinde talimat almadan da işlem yapabilmelerini sağlar.
Genellikle sadece ev veya basit işler yapabilirmiş gibi görülüyor ancak daha geniş baktığınızda hayatın her alanında kullanılabileceğini düşünebilirsiniz. Yollara yerleştirilecek sensörlerle akıllı yollar, şehirlerde çöplerin toplanması v.b. konularda da bu teknolojilerden faydalanılarak akıllı şehirler yaratılabilir. Sağlık alanında ise hayat kurtaracak gelişmelere gebe bir teknolojiden bahsediyoruz. Vücudunuza yerleştirilecek bir akıllı chip ile hastalıkları erken teşhis edebilir veya bir kalp krizi riski durumunda acil servisler chip tarafından çok daha hızlı aranarak hayatınız kurtarılabilir. Yada en basitinden şöyle düşünün buzdolabınız marketten sizin yerinize alış veriş gerçekleştirebilir ödemeyi de otomatik olarak gerçekleştirebilir. Büyülendiniz değil mi ? Hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak bir teknolojiden bahsediyoruz. Bugün sizlere Hawk Network projesinin getirdiği yeniliklerden bahsedeceğim.

5d5b75c1551fd.jpg

Hawk Network Nedir ?
Farklı alanlarda çalışan iki şirketin bir araya gelerek oluşturduğu Nesnelerin İnterneti ve Blockchain teknolojilerini bir araya getirerek nesnelerin internetini hayata daha hızlı adapte etmeye çalışan bir projedir. Kanadalı UB.GROUP şirketi ve blockchain alanında önder şirketlerden birisi olan Kore temelli Klaytn şirketlerinin ortak ürünüdür. Her iki şirkette kendi alanlarda çok ciddi uzmanlara ve deneyimlere sahipler. Projeyi sizinle paylaşmak istememin temel sebebi bu iki şirket ve fikrin geleceğinin parlak olduğunu düşünmemdir.
Nesnelerin İnterneti Hangi Zorluklara Sahiptir ?
  • Nesnelerin interneti alanındaki en büyük sorun aslında internetin de en büyük sorunlarından birisi olan güvenlik sorunudur. Hani dedik ya tost makineniz bile akıllı olacak ve yapması gereken şeyi kendisi yapabilecek diye. Günümüz IOT teknolojisinde bir kişi tost makinenizi hacklemeyi başarırsa evinizin tüm kontrolünü ele geçirebilir veya banka hesaplarınızı kolayca tamamen boşaltabilir. Bu nesnelerin internetinin yaygınlaşmasını engelleyen en büyük problemdir.

  • Bir diğer sorun ise işlemleri gerçekleştirecek yeterli ve ucuz ağ yapısının henüz var olmamasıdır. Evet buz dolabımız kendisi siparişleri verirse bu çok güzel olur ancak maliyette oldukça önemlidir. Eğer normalden çok daha pahalı transfer ücretleri ödenecekse hiç kimse bu teknolojiyi kullanmak istemez.

  • Ağ yapısının yeterli kararlılıkta olması gerekir. Buzdolabınız ağ ile ilgili sorunlar yaşarsa akıllı olmasının hiç bir anlamı kalmaz. Evinize döndüğünüzde dolabınızda hayatınız boyunca tüketmeyeceğiniz malzemeleri bulursanız mutlu olmazsınız. Yada o geceki misafirleriniz için buzdolabınızda mutlaka olması gereken malzemelere ağ gecikmelerinden dolayı sahip olamazsanız bu son derece üzücü olur.

indir.png

Hawk Network Çözüm Önerisi Nedir ?
Hawk Network nesnelerin internetini (IOT) blockchain ağı üzerine taşıyarak bu sorunları çözmek istemektedir. Blockchain'in güvenli ağ yapısından faydalanarak güvenlik sorunlarını tamamen ortadan kaldırmayı planlamaktadır. Aynı zamanda blockchain sayesinde daha kararlı bir ağ yapısına ulaşılabilir, nesnelerin internetinin gelişimi için gerekli işlem sayısına sahip bir ağ yapısı kolaylıkla uzman ekipler tarafından sağlanabilir. Sensörlerden elde edilen her türlü veri kolaylıkla yeni ağ tarafından depolanabilir ve iletilebilir. Hawk Network Edge Computing adı verilen dağıtılmış ağ sistemi sayesinde büyük verileri kolaylıkla kullanılabilir hale getirecek. Blockchain teknolojisinin bizlere sunduğu diğer bir güçlü yenilik olan akıllı kontratlar sayesinde sistem çok verimli bir şekilde çalışabilecek. Ağın dağıtılmış yapısı sayesinde güvenilirlik ve ağın gücü de artmış olacak. Detaylara çok fazla girerek yazıyı çok uzatmak istemiyorum ilginizi çektiyse projenin Teknik Dökümannını okuyarak sistemin tam olarak nasıl çalışacağını öğrenebilirsiniz.
Bir scooter sayesinde sistemin ne kadar iyi çalıştığını ve neler yapabileceğini kendi gözlerinizle görebilirsiniz.

Hawk Cihazı kullanarak kolaylıkla madencilik yapabilir ve sistem üzerinden ödüller kazanabilirsiniz. Kazanabileceğiniz Hawk ödülleri 20 milyar (20.000.000.000) adet olarak yaratılmış ve sınırlı yapıdalar.

0_QPaNYF4cYHjw7EoF.png

Genel Değerlendirme:
Hawk projesini genel olarak değerlendirdiğimizde gerçek bir problemi çözdüğünü görebiliyoruz ki bu benim en sevdiğim proje tipidir. Aynı zamanda yenilikçi ve geleceğe dönük bir proje olduğunu gözden kaçırmamalısınız. Projenin dikkatle takip edilerek fırsatları kaçırmamanız gerektiğini düşünüyorum. Proje hakkında daha detaylı bilgi edinebilmeniz için projenin temel bağlantılarını sizlerle paylaşıyorum. Fikir alış verişi yapmak isterseniz benimle iletişim adreslerim üzerinden kolaylıkla iletişime geçebilirsiniz. Saygılarımla.
Web Sitesi: https://hawk.cool

İletişim Bilgilerim
Yazar: yongki39
Eth: 0xC693Bf8985D807E4dAB4CDF0F179aA589fFCF0d9
Bu yazı bir inceleme yazısı olup yatırım tavsiyesi niteliği taşımaz. Yatırım yapmadan önce mutlaka kendi araştırmanızı yapınız.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar